Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Jack Kerouac, Στο Δρόμο


Το βιβλίο αυτό υπήρχε στην βιβλιοθήκη μου για πολλά χρόνια και δεν είχα αποφασίσει ποτέ να το διαβάσω. Είχα ακούσει ότι είναι το καλύτερο βιβλίο στο είδος κτλ κτλ, αλλά ποτέ δεν με επηρέαζαν οι κριτικές, είναι η αλήθεια. Το είχα αγοράσει απλά γιατί μου άρεσαν τα road trips. Μετά από αρκετά χρόνια λοιπόν, είπα να το ξεκινήσω. Το ξεκίνησα. Και μετά από λίγο καιρό το τελείωσα. Και θα συμφωνήσω απόλυτα με την κριτική των New York Times -το Στο Δρόμο είναι ένα μεγάλο μυθιστόρημα!

Το βιβλίο μας διηγείται τα ταξίδια του ήρωά μας, του Σαλ Πάρανταϊζ. Εκείνος ταξιδεύει πότε μόνος του, πότε με φίλους, αλλά κυρίως με τον Ντην Μόριαρτι, τον παράξενο αυτόν χαρακτήρα. Ταξιδεύει για να γνωρίσει, για να μιλήσει, αλλά πάνω απ' όλα για να ζήσει. Πηγαίνουν στο Ντένβερ, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, το Τέξας και το ονειρικό Μεξικό. Τραγικές μορφές που δεν φοβούνται τον θάνατο, αγαπάνε τον κόσμο, ζούνε την τρέλα και ακολουθούν έναν δρόμο χωρίς αρχή και τέλος, έναν δρόμο ανοιχτό.

"Τι είναι αυτό το συναίσθημα που σας σφίγγει όταν φεύγετε με τ' αμάξι αφήνοντας πίσω σας ανθρώπους που τους βλέπετε να μικραίνουν μέσα στη πεδιάδα μέχρι που τελικά εξαφανίζονται; Είναι ο απέραντος κόσμος που μας βαραίνει κι είναι ο αποχαιρετισμός. Παρ' όλα αυτά στρέφουμε προς τα μπρος, για την επόμενη τρελή περιπέτεια κάτω απ' τους ουρανούς."

Ο Jack Kerouac κατάφερε να δημιουργήσει έναν κόσμο βασισμένο στο μύθο της άρνησης και της απόδρασης. Οι ήρωές του προσπαθούν να ξεφύγουν, όχι μόνο από το καταπιεστικό παρόν, αλλά και από το καταπιεστικό μέλλον, και η μόνη τους επιλογή είναι ο δρόμος.
Ένα λυρικό βιβλίο, γραμμένο ποιητικά. Με όμορφες περιγραφές και σπαραχτικές αφηγήσεις. Μιλάει για την φιλία, τον έρωτα και την εξερεύνηση, όπως δεν έχουμε διαβάσει και δει πουθενά αλλού. Με ελεύθερο τζαζ στυλ και beat ρυθμό, το Στο Δρόμο γίνεται ένα σπουδαίο βιβλίο και ο Kerouac προσθέτει το όνομά του στους μεγάλους συγγραφείς.

"Ω! μύρισε τον κόσμο! Α! θεέ! Ζωή!"


από την Χριστίνα Μ.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου